"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

29 de desembre 2023

Resum de l'any 2023

Un altre any arriba l'hora de fer balanç sobre lectures i ressenyes al blog. Normalment acostumo a tancar l'any més aviat, però vaig trigar més del que havia pensat a acabar i ressenyar el darrer llibre. En general, ha estat un any de lectures força variades, amb alguns fils conductors que he aconseguit fer arribar a bon port, però sobretot caracteritzat per les aparicions inesperades. Millorar la concentració ha estat una bona estratègia aquests últims anys, en què he aconseguit mantenir un ritme de lectura més o menys estable, i el recurs a la biblioteca pública m'està ensenyant a perdre-li la por a autors desconeguts i sortir més sovint de la zona de confort. 
  • Pel que fa a ressenyes de llibres, aquest any ha estat força similar als anteriors: lluny del rècord absolut de ressenyes de l'any pandèmic, continuo superant lleugerament la cinquantena en un any. D'aquestes, una vintena són de llibres agafats en préstec de la biblioteca municipal. 
  • Ha estat l'any de rellegir el cicle de Terramar d'Ursula K. Le Guin, aprofitant la nova traducció al català publicada per Raig Verd: una oportunitat de reavaluar la meva relació amb la sèrie, reafirmar opinions que ja tenia d'abans i fer noves descobertes sobre l'impacte d'aquest cicle clàssic de la literatura de fantasia. Podeu visitar els posts d'aquesta sèrie aquí
  • La descoberta de l'any ha estat l'autora afroamericana Octavia E. Butler, una de les contribuïdores més influents al gènere de l'afrofuturisme. M'he iniciat a la seva obra a través de la seva dilogia de ciència-ficció distòpica La paràbola del sembrador i La paràbola dels talents. Reconec que em van desconcertar força, i no són exactament el que n'esperava per començar, però em van deixar amb ganes de conèixer millor l'autora. 
  • El repte lector d'aquest any ha estat Els llibres de Jacob d'Olga Tokarczuk, una novel·la monumental en múltiples sentits, i que em va resultar tota una proesa lectora, però que a la vegada se'm va fer impossible de deixar. Si ja coneixeu l'autora, no us decebrà; si no heu llegit mai res de Tokarczuk, potser hauríeu de començar per alguna de les seves obres més breus. 
  • El premi a millor assaig de l'any recau, enguany, en Jo sóc la Malala de Malala Yousafzai, una obra informativa i inspiradora que tots els educadors hauríem de llegir, i Els Inklings de Humphrey Carpenter, que s'emporta el premi per obrir la porta a noves lectures i relectures dels autors biografiats. 
  • El millor llibre llegit aquest any ha estat El mar de la tranquil·litat d'Emily St. John Mandel, una narració magnífica sobre els viatges en el temps i la precarietat de la vida humana davant d'imprevistos polítics i històrics. Amb totes aquestes recomanacions al sac, només queda desitjar molt bones festes (aquest cop amb retard) i els millors desitjos per a l'any que iniciem! 

Lluna plena a la platja d'Akashi (1934) de Tsuchiya Koitsu
Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada