"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

Breu història del blog

Com sol passar amb la història, aquesta encara està en procés d'escriure's. Ara bé, un parell de fets objectius potser sí que puc donar. 

  • Aquest blog va néixer l'abril de 2010 com a part de l'avaluació de l'assignatura "Filosofia i noves tecnologies" (sí, així tal com sona) del Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. Havia de servir com a plataforma per a compartir continguts del màster amb altres alumnes i suposo que també amb el món en general. 
  • Com passa amb aquelles lectures obligatòries que has de fer per imposició acadèmica, però després t'acaben agradant i ho has d'admetre amb la boca una mica petita, em vaig aficionar a publicar regularment i a fer créixer el blog. Així doncs, el que havia començat com a blog acadèmic, almenys d'interès educatiu, es va transformar en un blog personal que vaig acabar aprofitant com a diari de lectura i de reflexió. 
  • Quan vaig començar els estudis de Filologia Anglesa, també a la Universitat de Barcelona, les meves lectures van derivar lleugerament cap al món anglòfon. Tanmateix, això no em va limitar a l'hora de seguir llegint ni tampoc vaig deixar la filosofia penjada. De fet, els estudis literaris em van ajudar a practicar formes de llegir que no havia tingut gaire per la mà amb anterioritat, i em van ajudar a confirmar quelcom que ja havia començat a sospitar amb els estudis de Filosofia, però que no havia tingut l'oportunitat de provar: que en la ficció s'hi condensen idees, referències culturals, context històric i perspectives ideològiques depenent del cas i del moment, i que, per tant, desestimar-la només com a fantasia o fruit de la imaginació és una postura filosòficament errònia. Per dir-ho de forma més breu, que llegir és interpretar. 

I ara, un breu apunt sobre el que considero lectura. La categoria "blog sobre llibres" aviat se'm va fer estreta, perquè al cap del dia acabem llegint, més enllà dels llibres, tota mena de textos oberts a la reflexió crítica, al debat i a la interpretació: notícies i articles d'actualitat, ressenyes, xerrades, cançons, pel·lícules, fotografies i tot tipus d'obres d'art. Són la mena de coses que m'agraden. Acceptar tot això com a part de l'experiència ha estat part de la intenció d'aquest blog. 

He provat en tot moment de fer crítiques constructives i descartar les lectures que, en un determinat moment, no m'interessen gens. Potser no sempre ho he aconseguit, però tot forma part de l'aventura. 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons