"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

Breu història del blog

Sóc llicenciada en Filosofia i graduada en Estudis Anglesos per la Universitat de Barcelona. Entremig de les dues carreres vaig cursar un màster que va representar, inesperadament, l'origen d'aquest blog. En lloc de tancar-lo o deixar-lo morir quan el seu propòsit acadèmic va arribar a la fi, vaig convertir-lo en un diari de lectura i de reflexió. Llegeixo regularment ben bé des que vaig aprendre a llegir i, a hores d'ara, la lectura és part de la meva identitat.

Com acostuma a passar amb la història, aquesta és erràtica, canviant, indefinida i encara està en procés d'escriure's. Ara bé, un parell de fets objectius potser sí que en puc donar.

  • Aquest blog va néixer l'abril de 2010 com a part de l'avaluació de l'assignatura "Filosofia i noves tecnologies" del Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. Havia de servir com a plataforma per a compartir treballs i continguts del màster amb altres alumnes i suposo que també amb el món en general. 
  • Quan vaig començar els estudis de Filologia Anglesa, les meves lectures van derivar cap al món anglòfon. Tanmateix, això no em va limitar a l'hora de seguir llegint ni tampoc vaig deixar la filosofia penjada. De fet, els estudis literaris em van ajudar a practicar formes de llegir que no havia tingut gaire per la mà amb anterioritat, i em van ajudar a confirmar quelcom que ja havia començat a sospitar amb els estudis de Filosofia, però que no havia tingut l'oportunitat de provar: que en la ficció s'hi condensen idees, referències culturals, context històric i perspectives ideològiques depenent del cas i del moment, i que, per tant, desestimar-la només com a fantasia o fruit de la imaginació és una postura filosòficament errònia. Per dir-ho de forma més breu, que llegir és interpretar. 
  • Des que vaig acabar la universitat he continuat llegint per sobre de les meves possibilitats, activitat que ara combino amb la meva feina com a docent. Llegeixo de forma eclèctica, compulsiva i impenitent, en català, castellà i anglès. 

Al cap del dia també llegeixo, més enllà dels llibres, tota mena de textos oberts a la reflexió crítica, al debat i a la interpretació: notícies i articles d'actualitat, ressenyes, blogs, xerrades, cançons, pel·lícules, fotografies i tot tipus d'obres d'art. Per això en aquest blog hi trobareu principalment ressenyes sobre llibres, però també altres continguts variats. Provo de trobar aspectes positius fins i tot en lectures que no m'han acabat d'entusiasmar, i directament no ressenyo les lectures que, en determinats moments, no m'han interessat gens o no m'han inspirat a escriure.

Cada ressenya queda lligada a un moment determinat. De vegades, es fa difícil retre compte d'una opinió expressada, per exemple, fa cinc anys. Les persones canviem, i d'acord amb això les nostres lectures i valoracions també evolucionen. Provo de rellegir tant com puc, però no acostumo a editar ressenyes preexistents. Ho he fet ocasionalment en el passat, quan he trobat que alguna no era prou clara o completa, però aquests casos han estat excepcionals. 

Si heu arribat fins aquí, us agraeixo que estigueu llegint aquestes línies, i us demano que prengueu les entrades d'aquest blog, simplement, com a reflexions, opinions i interpretacions personals. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada