"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

10 de maig de 2013

L'inici de la barbàrie

Germany will never awaken in the way that you dreamed, / because you are stupid, and you are not the chosen ones. / The time will come when they will say: / With those people a country could not be made.

Erich Kästner

Tot just avui fa 80 anys. La iniciativa va ser dels universitaris d'arreu del país, i això podria ser un bon motiu per reflexionar. No feia ni tres mesos que el que havia cremat era el Parlament, en un acte simbòlic per reduir a cendres la mateixa democràcia. I les paraules de Goebbels, com diu l'article, "encapsulaven tot el que havia d'arribar", crema de sinagogues inclosa. La barbàrie s'inicia en cremar la cultura, i no pel fet físic de destruir o mofar-nos del món sorgit dels esforços i la creativitat humanes; sinó, encara pitjor, pel fet d'erigir-nos en jutges del que és vàlid llegir i el que no, del que atempta contra la nostra idea de moralitat, o del que no encaixa en un determinat projecte polític. Aberracions de la història que convé no oblidar: més avui en què banalment (i vanament) es qualifica de nazi qualsevol cosa que xoqui amb determinat color polític. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons