"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

25 d’oct. 2012

Winesburg, Ohio (#22)

Aquest recull de contes de Sherwood Anderson (1876-1941), mestre i predecessor de la generació perduda, retrata les particularitats de les ordinàries vides d'un conjunt de personatges que viuen, al tombant de segle, a la localitat que dóna títol a l'obra. Ja d'entrada se'ns presenta com un "llibre del grotesc", amb la premissa que els éssers humans esdevenim grotescos en tant que ens aferrem a pensaments i idees que transformem en veritats a qualsevol preu. Però deixant a part aquesta premissa, el que se'ns ofereix en aquestes pàgines és un conjunt de relats, magníficament ambientats, on la cultura i la història dels Estats Units serveixen únicament de marc per presentar els retrats psicològics d'una sèrie de persones que lluiten per dominar o alliberar, depenent del cas, un conjunt d'inquietuds i d'emocions que es fan plenament reconeixibles de tan universals. 

La solitud, la frustració, l'ambició, la por a l'engany, el procés de maduració i la recerca d'un lloc en el món són constants en quasi tots els relats del llibre, que es presenten sota la mirada sempre expectant d'en George Willard, el veritable protagonista del llibre. Ell és qui va aplegant aquestes engrunes d'experiència que els altres li ofereixen gratuïtament, i que poc a poc anirà aprofitant per construir el seu propi futur. En aquest poble preindustrial de l'Amèrica profunda, tots els habitants comparteixen el mateix desig de transcendir la seva pròpia situació en l'espai i el temps, una inquietud interior de quelcom que no poden expressar, però que els determina d'una forma tant o més decisiva que la seva aparença externa o el seu rol dins la societat. I en aquesta incapacitat de comunicar-se, de manifestar les seves insatisfaccions, o de comprendre els seus congèneres, tots esdevenen únics i irrepetibles. UN relat emotiu i tràgic de les petites vicissituds de la vida que ens porten, senzillament, a ser com qualsevol altre. 

Sinopsi: Al final de la seva vida, el vell escriptor incia un "llibre del grotesc" on explicarà anècdotes i esdeveniments de les vides dels habitants del seu poble, Winesburg. Cadascun dels contes és protagonitzat per un personatge diferent, però les històries de tots ells es van entrecreuant les unes amb les altres a través de tot el llibre. 

M'agrada: La prosa bella i senzilla d'Anderson. Les referències creuades entre el conjunt de relats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada