"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

12 de juliol de 2012

Firmin (#18)

Suposo que, als vostres ulls, això és més aviat un vulgar cas d'addicció, o potser el quadre simptomàtic d'un lamentable desordre obsessiu-compulsiu, i sens dubte que l'encerteu. I, això no obstant, el concepte d'addicció no és prou ric, prou profund, per descriure aquesta fam. Jo preferiria dir-ne amor. Incipient, potser, pervertit fins i tot, sens dubte no correspost, però, així i tot, amor. 

Aquesta és la història més trista que hàgiu sentit mai. Hi ha amargor i malenconia en totes les seves pàgines, però resulta també un dels relats més íntimament colpidors que mai pugueu llegir. La condició humana, amb tot el seu desempar i els seus neguits, però també amb un bon feix d'il·lusions, somnis i desitjos, amb una perseverança i un amor a la vida que creix irresistiblement i sempre va a més, se'ns presenta en aquesta magnífica novel·la de Sam Savage a través del paral·lelisme amb l'existència fosca, insignificant i sempre subterrània d'una rata anomenada Firmin. No és una rata qualsevol, però. Nascut entre els bocins del Finnegans Wake, en un racó brut i obscur de la llibreria Pembroke de la plaça Scollay de Boston als anys 60, Firmin de seguida se n'adona que la seva vida és la història d'una gran sensibilitat atrapada dins d'una existència miserable. A través de la lectura (primer ha de fagocitar literalment els llibres abans de començar a llegir-se'ls) aquest particular heroi descobreix que la seva vida està mancada de destí o de sentit, d'aquella direcció irremeiable que semblen tenir els esdeveniments a les novel·les; però aquest esdevé el punt de partida del seu camí cap a la humanització. Pervertit, mòrbidament obsessiu i fins i tot un punt massoquista, Firmin inicia una recerca constant de l'amor i la bellesa que acaba traduint en una necessitat irrefrenable de comunicar-se, mentre totes les seves decepcions i fracassos acaben negats en la seva incommensurable capacitat d'estimar. Un relat absorbent i emocionant sobre la lectura com a salvavides en la buidor d'una existència adversa, i la imaginació com a valor sublim que ens impulsa a ser millors.

Sinopsi: Firmin és una rata (però podria ser un individu qualsevol) que, en el seu particular camí de descoberta del món i, posteriorment, de perfeccionament, es troba que ha d'afrontar la decadència i esfondrament del món que l'envolta.

M'agrada: Les múltiples referències a clàssics de la literatura però també, més enllà d'això, l'univers particular i quasi tangible que crea Savage a l'entorn, per exemple, de la llibreria Pembroke.

Cap comentari:

Publica un comentari

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons