"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

01 de juny 2019

Woman Hollering Creek (#245)

Aleshores la Felice va tornar a riure, però no era la Felice que reia. Era un borbollejar que li sortia de la gola, un llarg torrent de riure, com l'aigua.

Woman Hollering Creek and Other Stories és una col·lecció de contes de l'autora nord-americana Sandra Cisneros que es va publicar el 1991. Cisneros és una de les figures més importants de la literatura chicana en l'actualitat. Aquesta es basa en la reivindicació de la identitat chicana, és a dir, la dels ciutadans els Estats Units amb ascendència mexicana, instal·lats als estats del sud-oest. Un dels trets més característics d'aquesta comunitat és la seva relació ambivalent amb la frontera, una línia que separa els Estats Units de Mèxic legalment, però que no representa ni de bon tros un trencament cultural. Aquesta continuïtat també es reflecteix en l'àmbit lingüístic, en tant que els seus habitants són bilingües, i freqüentment parlen spanglish en les situacions informals. 

Aquesta fluïdesa queda ben reflectida en tots els contes d'aquesta col·lecció, la majoria força breus i relatats en primera persona en to de conversa. Alguns estan situats a San Antonio, Texas, i d'altres a l'altra banda de la frontera, a Mèxic, i al llarg de la seva lectura els personatges van creuant aquesta línia per diferents motius. Com si la persona que parla en cada moment fos confident dels seus secrets i pensaments més íntims, els lectors entrem en aquest món híbrid i fascinant, en què el somni americà no passa de somni i la realitat, colorida i bigarrada, forma una imatge aclaparadora en la seva desolació. 

Sandra Cisneros no només reivindica la identitat chicana; és també una autora feminista, i els seus relats estan plens de retrats de dones que pateixen a mans de les seves parelles, que tenen cura dels fills, que esdevenen confidents, conselleres o guaridores; però que també poden ser l'altra dona, la presència de la qual és un secret a veus dins del matrimoni, o l'adolescent que ha de deixar els estudis per ajudar a casa, o d'altres que han d'anar a l'altra banda de la frontera a ocultar el seu embaràs. També n'hi ha unes quantes alliberades i artistes, tot i que potser aquestes siguin la minoria dins del recull. La majoria dels retrats femenins són de dones submises que aguanten en silenci maltractaments i infidelitats per part del seu home; però Cisneros apunta més enllà de la situació en concret, a una cultura sencera que educa les noies en els ideals de l'amor romàntic transmesos a través de les telenovelas, en què l'heroïna s'enamora del príncep blau però l'ha de guanyar a base de proves i patiments. Per això transmeten no sols una falsa expectativa sobre el que serà la relació amorosa, sinó que també alliçonen sobre rols de gènere desiguals i dobles vares de mesurar. 

Tanmateix, el missatge últim no va en una sola direcció, sinó que és tan divers com els seves múltiples veus i personatges. El títol mateix del recull apunta en aquesta direcció en donar-li un sentit ambigu. Woman Hollering Creek és el nom real d'un rierol situat a Texas, entre Seguín i San Antonio. El nom es podria traduir com a rierol de la dona bramadora o udoladora. En castellà se'l coneix com a arroyo de la Gritona o de la Llorona. Aparentment, el nom ve de la llegenda d'una dona que va ofegar al rierol el seu nadó no desitjat, potser abandonada pel seu amant, i que des de llavors brama com a fantasma en aquest indret a causa de la seva desesperació. Com descobrim al conte "Woman Hollering Creek", però, una dona pot bramar per molts motius diferents. En aquest sentit, la veu narrativa de Cisneros és a moments profundament irònica i crítica respecte del món que retrata. El recull es divideix en tres seccions, les dues primeres més breus i la darrera més llarga. La primera, "My Lucy Friend Who Smells like Corn" explora diferents experiències de la infància, una infància sobretot marcada per la pobresa, però també pels somnis de futur. La segona, "One Holy Night", és la més breu de totes i va dedicada a la pèrdua de la innocència, especialment dura per a les noies. La tercera part, "There Was a Man, There Was a Woman", explora diferents tipus de relacions entre homes i dones i, especialment, diferents formes en què les dones articulen les seves experiències i exploren vies d'alliberament. 

Continguts: Woman Hollering Creek és un recull de relats de diferents llargades que apleguen les veus de molts personatges. A través de les seves experiències, la imatge que en resulta és la del món complex, ambigu i canviant de la frontera entre Mèxic i els Estats Units. 

M'agrada: Cisneros té una veu única i colpidora que crea bellesa a partir de les situacions més desoladores. Els relats alternen els seus moments més foscos amb l'alegria de viure i l'humor dels seus personatges, que acaben prenent vida pròpia a través de la multiplicitat de les seves veus. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada