"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

26 de juny de 2014

July's People (#48)

Per motius obvis, no acostumo a ressenyar lectures obligatòries. Tanmateix, July's People de Nadine Gordimer (Premi Nobel de Literatura el 1991) suposo que entra dins d'aquella categoria de lectures obligatòries de la vida. La novel·la ens ofereix una visió distòpica i mig fabulada de les possibles conseqüències de l'apartheid a Sud Àfrica a curt termini i, comptant que va ser publicada (i immediatament prohibida pel règim de Botha) l'any 1981, l'exercici no deixa de ser suggerent i provocador. L'any 80, els grups insurgents en defensa de la població negra aconsegueixen fer-se forts gràcies a l'ajut exterior i esclata una guerra civil al país, amb la conseqüent matança de blancs. En aquest context, la família protagonista (els Smales) aconsegueix escapar gràcies al seu servent negre (July), que els porta al seu poblat i els amaga en una cabana. Els tres fills s'adapten de seguida a la nova vida a través del contacte amb els altres infants del poble; en canvi, els pares han d'aprendre primer a categoritzar el rol que July pren a les seves vides i la seva dependència respecte a ell. Les seves concepcions de la propietat, els diners i la família es comencen a posar a prova quan han de valorar què és l'indispensable per sobreviure. La convivència, per tant, es desevolupa enmig de les tensions i friccions que deriven de la situació prèvia de dominació blanca: July cau en una mena d'indefensió adquirida respecte als seus amos, mentre que aquests, de mentalitat liberal, no poden entendre com la situació ha arribat fins a aquest punt. No és fins que la protagonista, la senyora Smales, arriba a posar-se realment a la pell de July que podrà entendre la injustícia del sistema en què ha viscut fins ara, tot i que per arribar a aquest punt haurà de pagar fins i tot amb la seva pròpia indentitat.

Sinopsi: El punt de partida de la història és la fugida d'una família blanca, que es veu obligada a refugiar-se al poblat on viu el seu servent negre. Quan els rols es reverteixen i els blancs passen a deprendre de l'ajut de July per sobreviure, el relat avança fins a conseqüències imprevisibles. 

M'agrada: El joc de veus i discursos que s'estableix al llarg de tota la novel·la, a través de les actituds dels tres protagonistes és molt interessant. També la progressiva dissol·lució de la identitat dels protagonistes, que resulta un motiu per la reflexió. 

I aquí, un exercici de reflexió molt interessant: el book trailer del llibre, elaborat per estudiants de Books Inspiring Films.

Cap comentari:

Publica un comentari

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons