"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

24 de gen. 2014

Fragments sobre la lectura i la vida

Només uns petits fragments, com a perles de saviesa, del recull d'articles i conferències d'Emili Teixidor La lectura i la vida. Una petita mostra de per què Teixidor ha de ser catalogat amb els més grans. 
  • Emili Teixidor, La lectura i la vida. Com incitar els nens i els adolescents a la lectura: una guia per a pares i mestres. Barcelona: Edicions 62, 2012. 

Sense disciplina no hi ha desig. El desig anàrquic i voluble no és desig, és caprici. (17).
 
Tots els autors i totes les obres considerats avui dia com a clàssics, tant en la literatura infantil i juvenil com en la literatura en general, van ser al seu dia moderns, i com a moderns o acabats de publicar, van rebre crítiques bones i dolentes, però sobretot van rebre la freda acollida dels que consideraven que només importaven els clàssics. De manera que entre els autors que avui publiquen també n'hi haurà alguns o molts de clàssics d'aquí a poc temps, i oposar-se a nous autors és oposar-se als clàssics de demà. (80).

La fortalesa de la societat civil descansa en gent capaç de fer un pas endavant al servei de la comunitat. (116).

El fracàs de la cultura ve quan necessitem coses que ens omplin de sentit, en lloc de ser capaços nosaltres mateixos d'omplir de sentit les coses. (124).

Un mestre hauria de preguntar-se si prepara per integrar o refusar les assignatures ocultes que els alumnes trobaran fora de les aules, impartides per mestres també ocults. (136).


Il·lustració de J. R. Casas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada