"L'esperança se'ns ha donat en favor dels qui no en tenen". W. Benjamin

07 de gener 2011

Rutes d'Aràbia

"Tresors arqueològics del Regne d'Aràbia Saudita". Un petit apunt sobre aquesta exposició gratuïta que es pot visitar al Caixafòrum fins al 20 de febrer. En ella hi trobem una àmplia selecció de vestigis que ens parlen d'una zona de pas a través de múltiples rutes comercials i de pelegrinatge, i d'un valuós intercanvi entre cultures a la península aràbiga. Des del Neolític fins a la cristalització de l'Islam, podrem veure l'evolució no només en l'art sinó també en l'utillatge quotidià dels estrats benestants de les diverses societats que habitaren  aquesta regió des del primer mil·leni abans de Crist als primers segles de la nostra era. Les influències mesopotàmiques i egípcies i, posteriorment, les hel·lenístiques tenen un fort impacte en tot aquest procés, que ens farà replantejar de dalt a baix la forma com de vegades qualifiquem de "primitiu" un art que no ho és en absolut. Fins i tot abans d'aquestes influències, obres de més de tres mil anys d'antiguitat semblen autènticament contemporànies.
La pregunta de fons, tal vegada, és com s'autorrepresenta l'ésser humà a través dels segles. L'estela funerària ens interpel·la constantment amb la qüestió de la identitat, i el paper simbòlic que la paraula escrita juga en la inquietut per perdurar a través dels segles. Per això mateix no podem titllar de primitiu aquest art: què té de primitiu una comunitat i uns individus que es preocupen per la seva identitat a través del temps?
Finalment, la selecció d'art islàmic representa un punt i a part en l'exposició, destacant especialment (al meu parer) la sala d'alcorans. De nou l'escriptura pren el protagonisme en una exposició principalment d'art plàstic. Una experiència del tot recomanable. 


Si voleu més informació sobre l'exposició cliqueu aquí: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada